Aktiv til skole med Gåbus

Der er store gevinster ved at bruge kroppen som transportmiddel, når turen går til skole. Både når det handler om at forebygge livsstilssygdomme allerede fra barnsben, og når det gælder om at sikre en god trivsel blandt eleverne i skolen - og ikke mindst gøre dem friske og klare i hovedet til at lære.

Gåbus har sat det lange ben foran. 18 skoler har, siden projektet blev landsdækkende i august 2014, fået etableret Gåbusser, der hver dag året rundt får børnene ud af bilerne.

Alene i 2015 har Gåbus fået 439 børn til skole på gåben, og det er blevet til ikke mindre end 13.654 aktive kilometer til fods.

 

 

Gåbus er en gruppe af børn, der følges til skole hver morgen af to ældre elever.
Den kan sammenlignes med en almindelig bus, der følger en fast køreplan med faste stoppesteder.

 

 

Chauffør-tjansen er populær

De mange kilometer til fods er ikke mindst Gåbus-chaufførernes fortjeneste. Uden dem var der ingen Gåbusser. 

Gåbus-chauffører er store elever fra 6.-9. klasse, der uddannes til at følge deres yngre kammerater sikkert til skole. Uddannelsen sker på kurser, som Dansk Skoleidræt og TrygFonden har udviklet i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik.

Og de store elever har virkelig taget chaufførtjansen til sig. Arbejdet er ulønnet og helt frivilligt, men alligevel er der rift om pladserne som chauffører.

For de store elever vil gerne gøre en forskel og tage ansvar, og så elsker de fællesskabet med både de små og de andre chauffører.

Jeg vil gerne sørge for, at de andre børn kommer godt og trygt i skole.
— Gåbus-chauffør Noor Jaff, 7. klasse på Seminarieskolen i Aalborg

 

 

 

 

Chauffører belønnet til skyerne

150 Gåbus-chauffører blev i maj 2015 bogstavelig talt belønnet til skyerne for deres daglige indsats med at hjælpe deres yngre kammerater aktivt og sikkert til skole. De fik en sjov belønningsdag med udfordrende klatring højt oppe i trækronerne i Gorilla Park Vejle og i GoMonkey Parken i Gladsaxe.

 

 

Kommunerne har fokus på aktiv transport

I kommunerne har man også fået øjnene op for Gåbus i 2015. Alene i Aarhus Kommune blev der uddannet 100 Gåbus-chauffører på fire skoler i 2015 som en del af kommunens Smart Mobilitet projekt, der bl.a. skal mindske antallet af biler på vejene i kommunen.

Aalborg Kommune har som endnu en af landets største kommuner valgt at inddrage Gåbus i arbejdet med sætte yderligere fokus på sikkerheden og færdslen omkring skolerne samtidig med, at man gør børnene til aktive trafikanter. Sikker skoletransport og selvtransporterende børn og unge er nemlig en del af visionen i arbejdet med Aalborg Trafiksikkerhedsby. Skal den del lykkes, ved kommunen, at det ikke er nok at arbejde med trafikale løsninger på vejene som fx fodgængerovergange, afsætningspladser til bilerne ved skolerne samt bedre afmærkninger og skiltning. Der er brug for at både kommunen, skoler og forældre går aktivt ind og lærer børnene, hvordan de transporterer sig selv på en sikker og sund måde.