En oplevelse for livet

Danmarksmesterskaber i seks forskellige aktiviteter, skoleligaer i både håndbold og fodbold og internationale mesterskaber i fire forskellige idrætsgrene. Eliteidræt under fremmede himmelstrøg mod morgendagens sportsstjerner. Det skorter ikke på tilbud, hvis man som skole vil dyste mod ligesindede i den ene eller anden aktivitet. Og også i 2015 har der været en masse spændende aktiviteter.

Udenlandsturene giver noget helt ekstraordinært. Der skal eleverne pludselig præstere under fremmede forhold, fx i Guatemala, hvor græsset på banerne var langt, der var tropiske temperaturer og bevæbnede vagter omkring holdene det meste af tiden. Det giver en oplevelse for livet at spille sådan nogle turneringer, hvor man skal tilpasse sig forholdene og møder enormt dygtige modstandere.
— Keld Gantzhorn, viceskoleinspektør på Hjalleseskolen, der har haft hold med ved både VM i skolefodbold og skolevolley.
 Håndbold DM i VM-kulisse  Samtidig med at Arena Næstved havde travlt med at arrangere VM-kampe for damer i december, var der også lige plads til et skole-DM. DM i skolehåndbold for Danmarks bedste 8. klasser var denne gang flyttet fra januar til december, så Dansk Skoleidræt kunne give de 310 deltagere en helt særlig oplevelse ved opleve håndbold-VM for damer på tæt hold i den nye flotte arena.   Finalerne blev afholdt i samme VM-ånd med dunkerytmer og navneopråb fra stævnespeakeren, og flere kampe måtte ud i forlængelse, før vinderne kunne juble. Pigefinalen blev netop en neglebider - Tarm Skole nåede i en stædig slutspurt i de sidste fem minutter at udligne Rønbækskolens tremålsføring og opnåede med 10-10 omkamp mod Rønbækskolen fra Hinnerup. Faktisk scorede Tarm-spillerne et mål mere og fejrede allerede mesterskabet, men den sidste scoring faldt et milisekund for sent. I omkampen bevarede Tarm Skole fatningen og initiativet og vandt 12-11. I drengefinalen var der ikke den samme spænding. Nymarkskolen fra Svendborg var det bedst sammenspillede hold af alle. De var favoritter gennem hele turneringen og vandt til slut 15-12 over Nordstjerneskolen fra Helsinge.

Håndbold DM i VM-kulisse

Samtidig med at Arena Næstved havde travlt med at arrangere VM-kampe for damer i december, var der også lige plads til et skole-DM. DM i skolehåndbold for Danmarks bedste 8. klasser var denne gang flyttet fra januar til december, så Dansk Skoleidræt kunne give de 310 deltagere en helt særlig oplevelse ved opleve håndbold-VM for damer på tæt hold i den nye flotte arena. 

Finalerne blev afholdt i samme VM-ånd med dunkerytmer og navneopråb fra stævnespeakeren, og flere kampe måtte ud i forlængelse, før vinderne kunne juble. Pigefinalen blev netop en neglebider - Tarm Skole nåede i en stædig slutspurt i de sidste fem minutter at udligne Rønbækskolens tremålsføring og opnåede med 10-10 omkamp mod Rønbækskolen fra Hinnerup. Faktisk scorede Tarm-spillerne et mål mere og fejrede allerede mesterskabet, men den sidste scoring faldt et milisekund for sent. I omkampen bevarede Tarm Skole fatningen og initiativet og vandt 12-11. I drengefinalen var der ikke den samme spænding. Nymarkskolen fra Svendborg var det bedst sammenspillede hold af alle. De var favoritter gennem hele turneringen og vandt til slut 15-12 over Nordstjerneskolen fra Helsinge.


Høvdingebold er for alle

Dansk Skoleidræts måske mest populære turneringsaktivitet er høvdingebold. Her deltog i 2015 1200 hold i de indledende stævner rundt omkring i landet, hvoraf 18 spillede sig hele vejen til finalen i Ballerup. 

Mange bruger høvdingebold i idrætstimerne til at finde ud af, hvordan man spiller sammen som hold, viser fair play og til at give plads til hinanden. Her kan alle være med, fordi næsten alle på holdet har samme niveau. Flere af de skoler, der er med i turneringen, har, udover høvdingebold i idrætstimerne, brugt håndarbejdstimerne til at sy kostumer, billedkunst til udsmykning af bannere og musiktimer på at lave kampsange. Og således er finalen fest og høj stemning.  

 The Indians, Rosendalsskolen fra Hobro blev danske mestre i HØVDINGEBOLD for 5. klasse den 12. - 13. maj i Ballerup.

The Indians, Rosendalsskolen fra Hobro blev danske mestre i HØVDINGEBOLD for 5. klasse den 12. - 13. maj i Ballerup.


De vandt turneringerne i 2015:

SKOLE DM:
Volleyball for 9. klasser d. 9.-11. marts i Ikast
Drenge: Bakkegårdsskolen, Gentofte
Piger: Asgård skole, Køge

Basketball for 8. klasser d. 13.-15. april i Horsens
Drenge: Fuglsanggårdsskolen, Virum
Piger: Beder Skole, Aarhus

Håndbold for 8. klasser d. 13.-15. januar i Helsinge
Drenge: Hareskov Skole, Værløse
Piger: Ådalens Skole, Frederikssund

Atletik for 7. klasse d. 9.-10. juni i Køge
Drenge: Tipperupskolen, Espergærde
Piger: Campusskolen, Ringsted

Fodbold for 6. klasser d 19.- 21. maj i Skanderborg
Drenge:  Lærkeskolen, Stenløse
Piger:  Sct. Hans Skole, Odense

 

 

ISF-CUP:
Håndbold d. 18. november i Ikast        
Drenge: Idrætsskolerne Ikast
Piger: Randers EliesportsCollege

Volleyball d. 17. november i Bramming
Drenge: Idrætsskolerne Ikast
Piger: Idrætsskolerne Ikast
Vinderne af ISF-CUP kvalificerer sig til VM for skolehold. 

 

SKOLELIGAEN:
Fodbold d. 29. april i Fredericia
Drenge: BGI Akademiet, Hornsyld
Piger: Lyngs Idrætsefterskole, Thyholm

Håndbold d. 29. april i Fredericia
Drenge: ISI Idrætsefterskole, Ikast
Piger: ISI Idrætsefterskole, Ikast

 

SKOLELIGAEN 2:
Håndbold d. 13. april i Hornsyld
Drenge: BGI Akademiet, Hornsyld
Piger: Lyngs Idrætsefterskole, Thyholm

Fodbold d. 23. april i Vissenbjerg
Drenge: BGI Akademiet, Hornsyld
Piger:  Hald Ege Efterskole, Viborg


Nordens stærkeste klasse er dansk

Vinderne af Styrkeprøven 2015 blev:

7.klasse:

  1. Ulkebøl Skole, 7.c (DK)    DKK 5000,-
  2. Fiskå Skule, 7.Kl. (NO)    DKK 2500,-

8. klasse:

  1. Karlsrud Skole 8.b (NO)    DKK 7500,-
  2. Søndre Skole 8.x (DK)    DKK 2500,-

I Styrkeprøven udfordrer 7. og 8. klasser i hele Norden hinanden i otte klassiske, fysiske øvelser, og vinderne kan kalde sig Nordens stærkeste klasse. De har hængt i ripper, steppet og pumpet personlige rekorder, mens læreren og stopuret har presset dem til det yderste. Frem til 1. december indberetter idrætslærere i hele Norden resultater fra deres klasser, og klassens placering i konkurrencen afgøres ud fra et gennemsnit. Vinderne af Styrkeprøven 2015 - og dermed Nordens stærkeste 7. klasse - blev 7. c fra danske Ulkebøl Skole. Den stærkeste 8. klasse er fra Norge – 8.b fra Karlsrud Skole.


Flere 5. klasser vil med til Skoleskydning

Skoleskydning

Næsten 9000 elever i 5. klasse prøvede i 2015 kræfter med skydning via den årlige DM i Skoleskydning, som DGI arrangerer i samarbejde med Dansk Skoleidræt. Det var 1100 flere elever end året før. Hugo Jensen er leder i Vissenbjerg Skytteforening og sikker deltager hvert år. Denne gang har han fem piger fra Aarupskolen med til finalen, der foregår i Vingsted.
- Vi er simpelthen så heldige. At komme her til Vingsted med fire dejlige unger er en kæmpe oplevelse for os gamle gutter, siger Hugo Jensen.